3.05.2017 г.

Пещера Съевата дупка

03.05.2017  

На връщане от Войнежа се отбихме до пещера Съева дупка в близост до село Брестница. В центъра на селото има табела за пещерата, намираща се на 4 км от нея. 

Пещера Съева дупка е един от 100те национални туристически обекта. Отворена е за посещения през зимта до 17:00 а от април до септември до 19:00.

Пътят води до паркинг, намиращ се на около 100-150м. от входа на пещерата.За децата беше истиснко приключение да се потопят в красивия подземен свят. Съевата дупка  има пет зали и няколко галерии. Дължината и е 250м. и е подходяща за посещения от деца на всякаква възраст. 

Първата зала откъм входа на пещерата се нарича Купена. Неголяма е и е наречена на един голям сталагмит, приличащ на купа сено.


Следва Срутището, където е имало срътване на скали от заметресение в миналото. Тук всички сталактити в залата са се откъснали и паднали. От срутването единият от сталактоните се счупва и придобива формата на оръдие. По тавана може да се видят новообразувани малки формирования.Концертната зала е трета по ред. Наричана е още Харамана заради равния си под или още Концертна, заради отличната си акустика. В нея са пяли Емил Димитров, Лили Иванова, хорът на миньорите от Донбас, детският хор на Българското национално радио и др. В тази зала може да се наблюдават уникалните природни образувания - хеликтити. Напомнят на корали и се получават от въздушното течение, което отнася водната капка, течаща от тавана настрани.Четвъртата зала е наречена Космос заради сталактит с формата на ракета. В тази зала могат да се видят „Снежанка и седемте джуджета“.


Белият камък е последната зала. Името и идва от един огромен сталактон във формата на замък.  
За финал отскочих с Крисо и Ема до виа фератата, изградена на 100м от паркинга, която смятам скоро да посетим.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар