6.05.2015 г.

Ден 6: Каньонът на водопадите, Смолян

06.05.2015


Гергьовден е. Докато около нас се колеха агнета, ние решихме да направим и последния ден от разходките ни из Родопите пълноценен и изпълнен със спомени. След неколкократна смяна на плана оставихме най-атрактивния маршрут за този ден. Всички (почти) чакаха с нетърпение разходката по екопътека "Каньонът на водопадите" край град Смолян. Лично аз имах силното желание да я преминем цялата екопътека с дължина от около 6км. "Каньонът на водопадите" е сравнително известна атракция сред повечето туристи. Маршрутът се движи по река Еленска в резерват Сосковчето. Преминва се покрай 40 водопада с различна височина (според статистиката в други сайтове, аз лично не ги броих, но водопадите наистина са много). Основна атракция е водопадът Орфей с височина 68 м. Не по-малко внушителни са и водопадите Сърцето и Каскадите, както и много малките водопадчета, които се срещат зад всеки завой.
Екопътеката си личеще, че е добре поддържана. По пътеката имаше десетки паднали от мартенския сняг дървета, но вече беше освободена от тях и проходима. По цялата екопътека има табели, маси, пейки за почивка и изгледни площадки.
Май месец е наистина подходящо време за тази прекрасна разходка. Река Еленска беше пълноводна и водопадите се предствиха в най-добрата си светлина. Мощта на водата беше истинска наслада за окото и ухото.Самата екопътека прави кръг и може да се премине без да се повтаря пътя. Ние избрахме да се движим нагоре по самата река, в непосредствена близост до водопадите. Връщането направихме по обзорен път високо над Каньона, откъдето имахме възможност да се нсладим на панорамни гледки към самият каньон, както и към гр. Смолян.   

Тръгнахме от паркинга на екопътеката в края на кв. Средок. Първоначално вървяхме по широк коларски път. Слънцето вече напичаше силно и затова подканях групата да засилим хода, за да стигнем до сянката на смерчовата гора. Преминахме покрай изоставени рибарници и един стар Римски мост.


Кристиян скоро се предаде и реши, че трябва да поспи.


Информационният център изглежда не работеше.

Водопадите покрай пътя просто не спираха. 


 Павката нещо не беше в настроение този ден. Тук изчакваше другите от групата. 


След около 1 км пътеката премина в сенчест участък. Така остана и до завръщането ни тук. 

Редуваха се полегати и стръмни участъци. Започна и преминава на една дълга поредица от мостчета. Децата, както винаги, харесваха вървенето по стълби, скали и преминаването на мостчета.

Падналите дървета покрай пътеката и по реката бяха обичайна гледка.
 

Следите от сняг привлякоха вниманието на момичетата.
 
 Следващите мостчета.


 Една от отракциите на екопътеката -  Каскадите, серия от водопади.
Всеки завой ни предлагаше нови гледки и предизвикателства за децата
Следваше и водопадът Орфей с внишителната си височина от 68 м. Още по внушителна беше мощта на водната струя, чийто пръски в основата посипваха стълбите, по които минахме.

Снимките трудно могат да предадат чувството да бъдеш в такава близост до тези пълноводни водопади. Ето няколко видеа на водопадите Сърцето и Орфей.Точно над Орфей се намира и местността Сърцето с едноименния водопад.

 Кристиян вече се наспа и гледаше с интерес падащата вода.
След каскадата от големи водопади пътеката продължава докато се стигне място, от което в ляво може да се излезе на панорамната пътека от другата страна на реката. Групата реши, че ще е по-добре да се връщаме. Иначе от там до края на пътеката оставаха още около 1 км. нагоре с още доста малки водопади. Ние се отправихме се към панорамните площадки. Първа беше "Евридика"

"Сърцето" и "Орфей" гледани от панорамната площадка.
 Следваше площадка "Стражите" с едноименния скален феномен.От тук пътеката се спускаше надолу през гората. След около 40-50 мин бяхме отново, а Кристиянчо отново заспа. Разходката беше прекрасна и екопътека "Каньонът на водопадите" определено си заслужава името. Бих дошъл тук и през есента, за да видя пъстрите багри на сезона съчетани с мощта на водопадите от добита от есенните дъ

Няма коментари:

Публикуване на коментар